0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Gül Baba ve kültürel tahkimin stratejik önemi

Bu yazıyı kaleme alırken, Sayın Cumhurbaşkanı kalabalık bir heyetle Macaristan’daydı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile, Gül Baba Türbesi ve çevresiyle beraber yapılan yeni restorasyonun tamamlanmasından dolayı, açılışı gerçekleştirecekler. 

Bu yazı yayınlandığında, açılış gerçekleşmiş olacak. Gül Baba ve Gül Baba Türbesi’nin restorasyonuyla ilgili olarak Hürriyet’te Sayın Vahap Munyar çok güzel ve derli-toplu bir yazı kaleme aldı. Bu nedenle restorasyonla ilgili bir şeyler yazmayı gereksiz buluyorum. Merak eden okuyucuların Sayın Munyar’ın yazısını okumalarını tavsiye ederim. 

Ben, Gül Baba Türbesi’nin restorasyonunu fırsat bilerek, bir ülkenin sınırlarının güvenliği açısından, sınır dışında yapılacak kültürel tahkimin stratejik açıdan önemini kısaca da olsa bir iki köşe yazısında özetleyerek, bu noktaya dikkat çekeceğim. 

Önce şu gerçeği önümüze koyalım: 

Sınırlarınızı tel örgülerle, mayın tarlalarıyla, gözetleme kuleleriyle güvenlik altına alamazsınız! 

Hele hele şu gelişen silah teknolojisi karşısında hâlâ bu kafayla yol almaya çalışıyorsanız, kargalar meclisinin son bir toplantı yapıp ebediyen bir daha gülmeme kararı alacaklarına bahse girerim.  

Aslında bu anlayış çerçevesindeki sınır tahkimat yöntemleri, Ortaçağ’da bile terk edilmişti. Tarih, yüzlerce örnekle bu tür tahkimatın bir işe yaramadığına şehadet etmektedir!.. 

İletişim ve bilgi edinme teknolojisi bu kadar ilerlemişken, hâlâ askerî tesislerin kapı ve duvarlarında “Fotoğraf çekmek yasaktır!” levhalarını gördüğünüzde gülmüyorsanız veya en azından gülümsemiyorsanız ben artık ne diyeyim… 

Neyse sadede geleyim: 

Sınırlarınızın güvenliği için S-400’ler de yetmez, bunu öncelikle siyasî irade anlamalı… Yeter diyenler sadece askerî anlayış ve vizyondur!.. 

Yetmez, yetmez, yetmez!.. 

Peki ne yapmak gerekir?.. 

Sınırlarınızı, sınırlarınızın tabii uzantısı olan coğrafyalarda siyasî, ekonomik ve kültürel alanlarda tahkimat kaleleriyle ancak güvence altına alabilirsiniz.  

Bu birinci kademe tahkimattır!.. 

Bu birinci kademeye tamamlayacak tahkimatın kapağı da S-400’lerdir!.. 

Birinci kademe tahkimat olmadan, kapak çok şey ifade etmez!.. 

(Devam Edecek) 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX